Jest ranking najlepszych placków świata. Na liście dwa przysmaki z Polski

Dodano:
Crepes – francuskie naleśniki Źródło: Shutterstock / New Africa
Najlepsze placki świata? To francuskie crepes, czyli cieniutkie naleśniki. Ale w rankingu najlepszych placków znalazły się również specjały z Polski.

Ranking najlepszych placków świata opublikował serwis kulinarny Taste Atlas. Wszystkie rankingi są tworzone na podstawie głosów użytkowników z całego świata, którzy mogą oceniać i wskazywać swoje ulubione potrawy. Wśród 50 najlepszych placków znalazły się także placki doskonale znane w polskiej kuchni. Jeden z polskich specjałów znalazł się w pierwszej dwudziestce.

Francuskie crepes najlepsze na świecie

Francuskie naleśniki zdeklasowały konkurencję. Crepes to cieniutkie naleśniki, przyrządzane z ciasta na bazie mąki pszennej, podawane w wielu wersjach, zarówno na słodko, jak i na słono. Zresztą na dalszych miejscach zestawienia znalazły się także inne odmiany francuskich crepes, np. crepes Normande, czyli naleśniki podawane z jabłkami i obowiązkowo z odrobiną Calvadosu, z którego słynie Normandia. Drugie miejsce w rankingu najlepszych placków świata zajęły omlety cesarskie rodem z Austrii, czyli kaiserschmarn. To puszyste omlety smażone w kawałkach, które najczęściej podaje się w towarzystwie śliwkowych powideł. Podium rankingu zamknęły chińskie naleśniki jianbing, które podawane są zwykle jako danie śniadaniowe. Jianbing to popularne jedzenie uliczne, można je bez problemu dostać w wielu miastach Chin.

Polskie placki w rankingu najlepszych

W rankingu obok przysmaków z całego świata znalazły się także polskie placki. Na 18 miejscu uplasowały się placki ziemniaczane, czyli chrupiące placuszki zrobione z tartych ziemniaków. Placki ziemniaczane mogą być podawane na wiele sposobów, choć najczęściej serwuje je się odrobiną kwaśnej śmietany, ale są tacy, którzy jedzą je także na słodko. Z kolei na miejscu 44 znalazły się racuchy, czyli puszyste, grube placki z jabłkami, które swoja puszystość zawdzięczają dodatkowi drożdży i wyrastaniu ciasta.

Źródło: Taste Atlas, smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...